torstai 7. tammikuuta 2010

PELI luentoja

PELAA! -näyttely 31.1.2010 asti

SALON TAIDEMUSEO VETURITALLI, Mariankatu 14

Salon taidemuseossa on tammikuun loppuun saakka avoinna Suomessa ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus Pelaa! – Digitaaliset pelit Pongista Trineen / Taide pelissä. Digitaalisen pelaamisen historiaa ja kuvataidetta yhdistävässä näyttelyssä voi pelata vanhoilla kotimikroilla
kuten 1980-luvun Commodore 64:lla, Salora Fellowlla tai Amiga 500:lla sekä kokeilla Salora Playmaster –television pelien pelaamista. Lisäksi näyttelyssä on esillä peliesimerkkejä nykyisiltä suomalaisilta pelivalmistajilta ja paikan päällä voi myös pelata Nokian kännykkäpelejä.

Avoinna t i -pe 10-18, la 11-17, su 11-18.

Oheisohjelmassa pelitutkijoiden luentoja:
Paikka: Salon kirjaston Hilkansali, Vilhonkatu 2

Ke 13.1. klo 13 FT Jaakko Suominen: Peliarvostelu - taidekritiikkiä vai teknistä testaamista?
Luento käsittelee peliarvosteluja teknisten testien ja taidekritiikin sekoituksina. Millaisia arvostelut ovat sisällöltään ja miten ne ovat muuttuneet 1980-luvulta tähän päivään? Ketkä pelejä ovat arvostelleet ja missä niitä on julkaistu? Luennolla käsitellään myös sitä, miten arvosteluissa luodaan pelikulttuurille historiaa viittaamalla aiempiin peleihin ja pelityyppeihin sekä muihin populaarikulttuurin ilmiöihin, kuten sarjakuviin, kirjallisuuteen, elokuviin ja tv-ohjelmiin.

Ke 20.1. klo 13 FT Olli Sotamaa: Luovuutta ja jakamista: pelaajat mediatuottajina
Vaikka digitaalisille peleille voidaan luonnostella jo useita vuosikymmeniä pitkä historia, usein pelaamista edelleen pidetään turhana ajanhukkana. Olli Sotamaan esitys haastaa tämän näkökulman ja osoittaa, miten digitaalisiin peleihin liittyy rikkaita luovuutta ja omaehtoista tuotantoa korostavia kulttuureja. Erilaisista pelikulttuurisen tuotannon muodoista esitellään niin pelaajien itse tekemiä pelejä, pelimodifikaatiota kuin digitaalisilla peleillä tehtyjä machinima-elokuvia. Luento pyrkii samalla esimerkkien kautta havainnollistamaan, miten peliharrastuksen kautta opittuja taitoja voidaan hyödyntää myös muilla yhteiskunnan alueilla.

Ke 27.1. klo 13 FT Tarja Salokoski: Mitä haittaa peleistä?
Pelaaminen on mukavaa viihdettä ja monilta osin se myös tukee yksilön kehitystä. Pelaamisessa on myös riskejä, jotka tulee ottaa huomioon. Luennolla käydään läpi pelaamisen keskeisiä sosiaalisia, terveydellisiä sekä tunne-elämän haittoja. Luennoitsija Tarja Salokoski on viihdepeleistä väitellyt psykologian tohtori, joka toimii aktiivisesti mediapsykologian
asiantuntijana viihde- ja rahapeleissä. Lisäksi hän hoitaa peliriippuvaisia sekä toimii
koulupsykologina.

Ei kommentteja: