maanantai 14. marraskuuta 2011

Opetreffit

Viime viikolla sain kunnian osallistua opettajille tarkoitettuun ideointi tapahtumaan missä opettajat pääsivät viettämään nelisen tuntia oppilaiden kengissä ja ideoimaan muutoksia oppimisympäristöön ja oppimistekniikoihin. Päivän avasi Järi Välkkynen Pintakillasta avaamalla keskustelun opiskelu menetelmien nykyaikaistamisesta mm. oppilaiden omien blogien avulla ja wikipedia tyyppisen opiskelumateriaalin käytöllä.

Luennon jälkeen tuli tehtäväksi löytää pienissä ryhmissä positiivisia asioita lentokoneen hätälaskun tekemisessä renkaat kohti taivasta verrattuna tavalliseen laskeutumiseen. Ja niitähän löyty valtavasti: väestökasvun rajoittaminen, lentoemojen sääret tulevat paremmin esiin matkustajien ihailtavaksi, riippu rinnat vähenevät, työllistävä vaikutus hautausurakoitsijoille, julkisuus yms. Itse olen yllättänyt kuinka paljon positiivista he kaiken kaikkiaan löysivät asiasta, mutta toisaalta ehkä opettajilta vähän vaaditaan positiivisien asioiden etsimistä myös niistä hankalista oppilaista. Selkeästi taidon soveltaminen luonnistui näinkin absurdiin tehtävään.

Seuraavaksi lähdettiin uudistamaan oppimisympäristöä. Näissä painoitettiin aika paljon ns. itsestään selvyyksiä, tukiverkostoa, joustavuutta, uusia tiloja/laitteita yms. Löytyi sieltä kyllä myös muutama hyvä ja yksityiskohtainen idea, mm. tiimi työn parantamista sillä, että valitaan itse omat tiimi kaverit, ja kun hyvä tiimi löytyy niin ei enää sekoiteta pakkaa vaan annetaan hyvän tiimin kehittyä ja tehdä yhdessä.

Viimeisenä tehtävänä oli miettiä mistä olisi valmis luopumaan esimerkiksi oppismisympäristön parantamiseksi. Aika moni oli valmis luopumaan vanhoista koulurakennuksista (ilmeisestikkin niitä ollaan kumminkin uusimassa) ja opintojaksoista, olihan siellä muutama jopa valmis luopumaan oppilaista, työkavereista ja omista vaatteista, omien vaatteiden tilalle toki kaivattiin sskky:n puolesta jokaiselle koulutusalalle omat työvaatteet.

Uskoisin että päivä oli kokonaisuudessaan onnistunut ja se toi hyviä kehittämis kelpoisia ideoita yhteisömme parantamiseksi. Sinäänsä oli myös mielenkiintoista nähdä opettajat oppilaiden tasolla ja huomata kuinka se tyhmyys tiivistyy sivistyneilläkin ihmisillä kun siirrytään ryhmissä pöytien ääreen.
- Opettajien auktoriteetin turvaamiseksi on yksityiskohtia siistitty eikä valokuvia ole kauheasti julkisesti tarjolla ;) -

Ei kommentteja: